Monika Wesołowska
Gabinet Premium
29 Kwie

Mielone z kalafiora

Poszukujesz bezmięsnych pomysłów na potrawy kuchni polskiej? Zachęcam do spróbowania mielonych z kalafiora! 😊👌🏻

Składniki na 8-10 kotletów:

☑️ 2,5 szklanki startego kalafiora (około 1/2 kalafiora)

☑️ 1 duża cebula

☑️ 1 ząbek czosnku

☑️ 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

☑️ pół szklanki ziaren słonecznika

☑️ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

☑️ 1/4 szklanki oleju

☑️ 2 łyżki sosu sojowego

☑️ pół łyżeczki syropu z agawy/miodu

☑️ 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

☑️ szczypta czarnego pieprzu

☑️ ulubione przyprawy


Przepis:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.


Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo wie lepią.

Smacznego! 🥦🧆

Twój komentarz




POKAŻ