Składniki na 8-10 kotletów:
☑️ 2,5 szklanki startego kalafiora (około 1/2 kalafiora)
☑️ 1 duża cebula
☑️ 1 ząbek czosnku
☑️ 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
☑️ pół szklanki ziaren słonecznika
☑️ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
☑️ 1/4 szklanki oleju
☑️ 2 łyżki sosu sojowego
☑️ pół łyżeczki syropu z agawy/miodu
☑️ 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
☑️ szczypta czarnego pieprzu
☑️ ulubione przyprawy
Przepis:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo wie lepią.
Smacznego! 🥦🧆
Twój komentarz