Składniki na 12 porcji:
☑️ 350 g szpinaku mrożonego
☑️200 g wędzonego łososia
☑️ 250 g kremowego serka chrzanowego
☑️ 4 jajka
☑️ 1 szczypta gałki muszkatołowej
☑️ 1 łyżeczka soku z cytryny
☑️ 2 ząbki czosnku
☑️ 2 łyżki kopru
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodać chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.
Smacznego! 🍃🐟
Twój komentarz