Monika Wesołowska
Gabinet Premium
26 Marz

26.03 Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Zielony superfood obchodzi dziś swoje święto!🥳 Świetny dodatek do kanapek, koktajlu czy makaronu.Polecamy go również w formie przekąski w polączniu z łososiem! Zachęcamy do spróbowania! 😊

Ten oraz inne przepisy świąteczne znajdują się w naszym wielkanocnym e-booku, jeśli chcesz go bezpłatnie otrzymać skontaktuj się z nami! 

Składniki na 12 porcji:

☑️ 350 g szpinaku mrożonego

☑️200 g wędzonego łososia

☑️ 250 g kremowego serka chrzanowego

☑️ 4 jajka

☑️ 1 szczypta gałki muszkatołowej

☑️ 1 łyżeczka soku z cytryny

☑️ 2 ząbki czosnku

☑️ 2 łyżki kopru

 

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodać chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.

Smacznego! 🍃🐟

Twój komentarz




POKAŻ